fredag 8 februari 2008

Gröt är godis

Det är dags för oss att prata om något viktigt. Alla har väl hört att frukost är det viktigaste målet. Visst kan man kanske hålla med om det. Men det värsta med frukost är att det blir så sjukt dyrt. Jag har aldrig bröd hemma. För har man det, då måste man ha smör och pålägg. Och det är ju inte gratis! Det enda jag har, förutom kaffet, är en påse havregryn. 

Man kan inte komma ifrån det faktum att havregrynsgröt är relativt ointressant. Nej, jag underdriver. En jämn och slät havregrynsgröt kan lägga ett grått töcken över vilken dag som helst, även över en lördag med perfekta förutsättningar. Vi behöver lite fantasi för att skapa ett äventyr av denna dötrista anrättning: 

1. Chokladgröt. 
Det här smakar faktiskt riktigt riktigt bra. Och är riktigt riktigt nyttigt! (Eller ja, ganska..) 
Gröt har en konsistens som passar bra med chokladsmak. 
Du behöver kakao, socker och havregryn. Häll en dl havregryn i en kastrull och lite salt (ta alltid mer salt än vad som står på grötreceptet, ett litet fattigt kryddmått gör ju verkligen ingen lycklig..) Häll ner ganska så mycket kakao, beroende på hur starkt man vill ha det. En matsked kan väl vara lagom. Sockra också. Det beror ju på hur sött man vill ha det. Ha sen på vatten (alt. mjölk) och koka gröten. 

Det vanligaste grötfelet är att nitiskt följa receptet på påsen. Herregud, hur kan grötpåsen veta hur du vill ha din gröt?! Ha mer vatten/mjölk om du vill ha den lite lösare, men ha inte i mindre vätska, då blir det verkligen bara tapetklister. Låt inte heller gröten stå där och puttra i två-tre minuter. Nä, rör runt hela hela tiden. Då är gröten klar på ca 1 minut efter att det börjat koka. Och det börjar koka sjukt snabbt. Ha i linfrön också! Då blir det lite knaprigt!