måndag 4 februari 2008

Måndag och majs och allt är grönt

Måndag och idag skiner solen. Och jag skolkar. Det är för fint för att gå till universitetet. Så hem med er studenter! Nu med det samma!! Snart har vi ingen sol kvar, och när världen går under ångrar man att man överhuvudtaget tog röda linjen till universitetet istället för att fly vardagen en stund. 

Det är en fantastisk dag för soppa. Kylskåpet är tomt som vanligt. Det enda som rasslar längst in längst upp är en lök. Men i frysen finns det ju en påse majs också. Vi är räddade. 
Majssoppa: Du behöver lök, majs och curry. 

Hacka en lök och hiva ner i en kastrull tillsammans med lite olja och curry. (Snåla inte med curryn!) Fräs runt så länge du orkar, det är verkligen inte särskilt noga. Ha i en burk majs alternativt fryst majs. (Fryst majs är nyttigare, inget socker i ju, men då måste det koka lite längre och då blir det mer tuggmotstånd i majsskalen.) Ha i vatten så det täcker majsen. Välj själv om du vill ha mer eller mindre vatten. Det enda som påverkas är ju konsistensen på soppan sen. Ha i buljong (om man har hemma, salt funkar ju också men det blir kanske inte riktigt lika gott) och låt det koka en kvart ungefär. När du inte orkar kolla på kastrullen mer eller när du är för hungrig för att vänta, häll över alltihop i en mixer eller blender eller ta en mixerstav och kör runt tills det blir en ganska slät soppa. Häll tillbaka det i kastrullen och salta och peppra om du vill. Sen är det klart! 

Och jag vet, det låter inte sådär jättegott, men majssoppan är en klar favorit. 
Och idag är en bra dag för gul soppa. När allt är grönt och solen skiner.